Surah2 Amalan Semasa Mengandung

Posted on 27. Jul, 2009 by in my pregnancy, tips

I think everyone knows that we have to stimulate the baby since from the womb. A few activities that we can do – talk or sing to the baby, touch your tummy, listen to music & al-Quran (some parents use the headphone and put on the tummy) and etc. As a muslim, I personally believe that we should recite al-Quran as many as we can. The practice gives us inner strength, calmness for both mother and baby (ohh sudah tentu dapat pahala kan). During my first pregnancy, I had the chance and ‘strength’ to recite at least a page of al-Quran everyday (heh, aku tahu skit tp itu yg mampu), but this time, like I wrote before – it is more challenging, and I only can recite a few pages (maybe 1 surah) in 2 or 3 days:( Sedih+Kesal. Tapi masih belum terlambat…Mama akan cuba untuk 3 bulan terakhir ini. Yah yah!
 
So here, I would like to share (and as reminder for myself too) a few surahs that benefit the baby and the mother.
1) Surah Yassin – memudahkan ibu bersalin, memakbulkan doa
2) Surah Maryam – memudahkan ibu bersalin, untuk anak yang sabar dan taat
3) Surah Luqman – untuk anak cerdas fikiran, bijak
4) Surah Yusuf – untuk anak cantik rupa dan akhlak
5) Surah Hujurat – untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak yg berhati-hati
6) Surah An-Nahl – untuk anak yang berdisplin
7) Surah Taubah – untuk membersihkan jiwa
[source : byk blogs & link - malas nk link sini;)]

It is worth trying, Insya Allah, Amin.

Oh sebelum me signing-off, bukan ibu-ibu aje boleh baca, bapak2 pun sila baca juga, otey! :)

p/s : Ni aku jumpa – doa untuk dpt zuriat. Check here. Frens, tak rugi mencuba;)

Husna 3 bulan

No related posts.

5 Responses to “Surah2 Amalan Semasa Mengandung”

  1. amran 28 July 2009 at 12:19 am #

    Baiklah, saya akan baca juga. Saya pun banyak dugaan semasa ibu mengandung nih.

  2. cekkeya 28 July 2009 at 7:38 am #

    ahhaha poyo je abg am…bagus2, lagipun dah nak dkt puasa nih… eh, ke bersalin masa raya nt???

  3. mama husna 30 July 2009 at 7:52 pm #

    yelah yan…dia pun kan mengandung jugak – 4 bulan dah perut tu;) Lepas raya bersalin, harap2 jangan awal. doakan k:)

  4. eida 11 August 2009 at 1:20 pm #

    salam..
    boleh tny x..utk surah yusuf, luqman, n maryam, ayat bape yg ptt amalkn
    semasa preg ye?

  5. casainee 12 August 2009 at 9:28 pm #

    Salam Eida,
    Thanks for visiting my blog.

    Untuk surah2 Yusuf, Luqman & Maryam, seelok2nya baca keseluruhan surah. Setakat pembacaan saya (from internet) ayat-ayat yang khusus ialah:
    1) Surah An-Nahl ayat 78 (mudah bersalin)
    2) Surah Al-A’raf ayat 189
    3) Surah Ali-Imran ayat 8-9 (mohon rahmat)
    4) Surah Ali-Imran ayat 38 (zuriat soleh)
    5) Surah Ali-Imran ayat 192-194 (mohon ampun)
    6) Surah Ibrahim ayat 40-41 (zuriat jaga solat)

    kalau ada lagi, boleh dikongsi bersama. Selamat! :)